22 november 2023
Moment-op-namen
Een contextprogramma over fluïditeit door theater- en programmamaker Mara van Nes, rondom de voorstelling Orlando van Loek de Bakker
Dit project, geleid door de getalenteerde regisseur Mara van Nes en de beeldend kunstenaar en illustrator Nicky Vroegop, belooft een diepgaande verkenning van identiteit en zelfbepaling.
Voortbordurend op de social practice bij eerdere voorstellingen als Geschiedenis van Geweld en Dieven gaat theater- en programmamaker Mara van Nes opnieuw een sociaal-artistiek onderzoek aan. Dit keer bij de voorstelling Orlando van Loek de Bakker. Eerder onderzochten ze het multidimensionale begrip ‘empathie’ en ‘verbondenheid’, daar voegt ze nu ‘fluïditeit’ aan toe.
De presentatie van deze social practice vindt plaats op vrijdag 1 december in Schuur Haarlem.
Een groep jonge fluïde kunstenaars, namelijk Matt Pendrick (18), Anna Fisser (17), Jasmijn Dirkson (15) en Léna Jacobs (19), zijn samen op een sociaal artistieke expeditie gegaan en onderzochten het onderwerp fluïditeit — wie bepaalt wie jij bent? Jijzelf of de wereld om je heen?
In vier sessies werkten zij toe naar een zelfportret. Geïnspireerd op vele zelfportretten uit de kunstgeschiedenis, gesprekken over ‘zeker weten wie je bent’ of juist niet, en hun eigen fascinaties. In deze expositie delen ze hun proces, dat werd begeleid door theater- en programmamaker Mara van Nes en beeldend kunstenaar Nicky Vroegop.
Tijdens het bekijken van de expo kan je luisteren naar flarden uit gesprekken die tijdens het maken van de portretten werden gevoerd. Over het verlangen om de snor van Johnny Depp te hebben, over dat jongenskleding altijd lekkerder zit dan meisjeskleding, over je haar afknippen als eerste stap van transitie, over je bezeten voelen door de puberteit en over wel ‑en tegelijk niet weten wie je bent.
Naast de tentoonstelling van de zelfportretten en de audio-opnames, ontwikkelden Mara van Nes en Nicky Vroegop, in reactie op de gesprekken met de jonge kunstenaars, een artistieke interventie die na afloop van Orlando in de foyer zal plaatsvinden. Een gesprek, via een grote spiegel, waarin we gezamenlijk onderzoeken hoe ruimte en tijd invloed hebben op wie je denkt te zijn.
Vrijdag 1 december in Schuur Haarlem
Het programma van de avond is als volgt:
19:30 inloop en mogelijkheid tot bekijken van de zelfportretten
20:00 aanvang voorstelling Orlando
21:50 aanvang nagesprek
22:20 naborrelen in het café
Mara van Nes
Mara van Nes (1993) is theatermaker, programmamaker en moderator die vaak in een sociaal-artistieke context interventies maakt. Ze werkt vaak samen met experts die volgens haar nog niet zichtbaar genoeg zijn in het publieke debat. Haar performances zijn vaak participatief en combineren filosofische gespreksvormen met beeldende ervaringen. Als programmamaker werkte ze voornamelijk in de culturele sector maar ze is door haar sociaal-artistieke praktijk ook steeds meer hierbuiten nieuwe verbindingen en onderwerpen aan het aansnijden. Ze werkte vaker samen met o.a. Theater DEGASTEN, Oerol Festival, Building Conversation, Podium Mozaiek, Tolhuistuin en Theater Frascati.
-
Orlando
Van 17 t/m 21 oktober en 1 t/m 3 december in de Schuur