
18 april – 31 mei 2026
Medea
Tijdens het toeslagenschandaal
Een confronterende bewerking van de klassieker, gebaseerd op ware verhalen
Wat als Medea geen mythisch Grieks personage was, maar een moeder verwikkeld in het toeslagenschandaal? Medea tijdens het toeslagenschandaal is een radicale herinterpretatie van Euripides’ klassieker, gebaseerd op de verhalen van gedupeerden. Geen tragedie over wraak of slachtofferschap, nee, deze Medea gaat over veerkracht, overleven en het kiezen voor liefde in extreem moeilijke tijden.
Iason en Medea worden uit elkaar gedreven wanneer de Belastingdienst haar valselijk beschuldigt van fraude. Terwijl Medea vecht tegen een systeem dat haar tot wanhoop drijft, twijfelt Iason aan haar onschuld en wordt zijn liefde voor haar genadeloos op de proef gesteld. In een wanhopige poging hen te redden van een uitzichtloos bestaan, neemt Medea zich voor haar kinderen te doden. De afstand tussen hen groeit, het vertrouwen brokkelt af. Maar wanneer de waarheid eindelijk aan het licht komt, wanneer de pijn uitgesproken wordt en de schuld wordt erkend, vinden ze elkaar terug.
Lees hieronder verder
- Coproducent Internationaal Theater Amsterdam
- Regie Angelo Ormskerk
- Geïnspireerd op Medea van Euripedes
- Tekst Maarten van Hinte
- Met Urmie Plein, Raymi Sambo, Joe Sinduhije
- Muzikaal leider en toetsenist Jeremiah Owusu-Ansah
- Scenografie en kostuumontwerp Wael Qadriyeh
- Lichtontwerp Casper Leemhuis
- Onderzoeksadviseur Fenneke Wekker
- Hoofd Productiehuis Fabian Pikula
- Productieleider Jessie Verbrugh
- Productie Petra Swagers, Willy Veen
- Hoofd marketing Sjoerd Appelman
- Marketing Eva Lute
- Campagnebeeld Tengbeh Kamara en e.v.a. Studio
De feiten zijn inmiddels bekend: tussen 2009 en 2012 ontvingen duizenden ouders een brief van de Belastingdienst, waarin hen belastingfraude werd verweten. Er was geen bewijs, maar toch werden er grote bedragen teruggevorderd. Gezinnen belandden in diepe schulden, relaties gingen kapot, kinderen raakten ontworteld. Zonder de pijn en de ontwrichting van het toeslagenschandaal te ontkennen, laat deze Medea zien dat het mogelijk is om tegen de machteloosheid in te leven.
Regisseur Angelo Ormskerk en schrijver Maarten van Hinte grijpen het toeslagenschandaal aan voor een radicale bewerking van Euripides’ klassieker Medea (431 v. Chr.). Medea tijdens het toeslagenschandaal is een aangrijpend familiedrama over de strijd om liefde en rechtvaardigheid onder erbarmelijke omstandigheden, waarin de belofte tussen Iason en Medea op de proef wordt gesteld.

Angelo Ormskerk
‘De gedupeerden van het toeslagenschandaal zijn allereerst overlevers. Wat me ontroert in hun verhalen is dat er, ondanks de vele manieren waarop deze mensen machteloos zijn gemaakt, er altijd anderen waren die ze trouw zijn blijven steunen. Mensen die de gedupeerden geloofden en hielpen, nog ver voordat de enorme impact van het toeslagenschandaal bij iedereen bekend werd.’