Deze website maakt gebruik van cookies. Hoe we jouw data verzamelen en gebruiken lees je in onze Priva­cy­ver­kla­ring.

Jongensuren | Toneelschuur Producties
Jongensuren 19 Sanne Peper

16 november – 12 januari 2025

Jongensuren

Hoognodige ode aan schrijver Andreas Burnier — queer icoon, haar tijd ver voorbij

Van deze proef hangt alles af. Als dit lukt, kan ik verder, kan ik een nieuw leven beginnen: drinken, vechten, neuken, naar zee gaan, in havens werken, in de nacht langs de dokken zwerven, rossen, rijden, vloeken, met mannen verbroe­deren, vrouwen versieren, een groot arts worden – in het buitenland uiteraard. Het hele verdomde leven als een sappige vrucht langs mijn kin laten druipen, merde, in ieder geval alles zijn, behalve braaf en aangepast uit levensangst.’

Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar voor­uit­stre­vende, nog altijd hyper­ac­tuele werk over identiteit en seksu­a­li­teit in de verge­tel­heid is geraakt. Burnier schreef over die onderwerpen op een manier die nu bekend klinkt, maar destijds nog zeer contro­ver­sieel werd gevonden – en grote impact had. Jongensuren, de thea­ter­be­wer­king van Burniers werk, geïn­spi­reerd op de boeken Een Tevreden Lach en Het Jongensuur, ademt de tijdgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode, en de vrij­heids­drang van een jonge lesbische Joodse vrouw in een wereld waarin afwijkingen’ worden afgekeurd.

Backstage

Na afloop van de voor­stel­ling op 22 november vindt er een nagesprek (dit noemen wij Backstage’) plaats door onze Schuur­jon­geren. Daarin vragen ze, samen met het publiek, de acteurs, dansers, regisseur en/​of choreograaf het hemd van het lijf. Stuk voor stuk ontwa­pe­nende gesprekken met een frisse blik op de voor­stel­ling of film. 

Het nagesprek is gratis en vindt plaats in de zaal.

Inleiding

Op 23 november vindt er een gratis toegan­ke­lijke inleiding plaats, waarbij je van harte welkom bent om aan te schuiven. Tijdens dit gesprek gaan Koen Verheijden (schrijver en regisseur Jongensuren), Daniël van Mourik (beheerder van de literaire nala­ten­schap en partner van Andreas Burnier) en Johannes Wirix-Speetjens (auteur van Classical Queers) met elkaar in gesprek. De inleiding is gratis, reserveren wel verplicht in verband met beperkte capaciteit. Reserveer via deze link. 

  • Jongensuren 32 Sanne Peper min
  • Jongensuren 31 Sanne Peper min
  • Jongensuren 29 Sanne Peper min
  • Jongensuren 28 Sanne Peper min
  • Jongensuren 26 Sanne Peper min
  • Jongensuren 25 Sanne Peper min
  • Jongensuren 24 Sanne Peper min
  • Jongensuren 23 Sanne Peper min
  • Jongensuren 22 Sanne Peper min
  • Jongensuren 21 Sanne Peper min
  • Jongensuren 20 Sanne Peper min
  • Jongensuren 19 Sanne Peper min
  • Jongensuren 11 Sanne Peper min
  • Jongensuren 27 Sanne Peper min

In Jongensuren, een nieuwe thea­ter­tekst van Koen Verheijden op basis van Burniers romans, zien we vier acteurs, vier vrouwen op de vloer, die afwisselend Andreas Burnier en de personages om haar heen spelen. Het is een onder­zoe­kende, haast docu­men­taire voor­stel­ling, gemaakt door iemand die diep in het leven en werk is gedoken van een van Nederlands grootste schrijvers. Jongensuren is een theatrale ode aan Andreas Burnier, ook in vorm en stijl; associatief, vanuit verschil­lende perspec­tieven en met veel (soms wrange) humor. 

Koen Verheijden over Jongensuren

Koen Verheijden over Jongensuren

Ik vind het bizar dat Andreas Burnier, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse literatuur, vandaag de dag minder bekend is bij zo velen. Met deze voor­stel­ling wil ik haar werk weer de aandacht geven die het verdient. En theater is bij uitstek het middel om haar, een voor mij belangrijk queer icoon, een podium te geven”

Geweldig dat het theaterstuk Jongensuren het werk van Andreas Burnier op de planken brengt! Burnier was haar tijd ver vooruit en zei niet voor niets: Elk boek is een gevaar. Door haar werk gaf Burnier op literaire wijze uiting aan haar ontwor­te­ling, het vervolgd zijn als jood, haar verzet tegen de voor­ge­schreven gender­rollen, en haar visie op een menswaardig leven. Zij deed dit met een scherpe pen, mooi taalgebruik en humor. Zij was een rebel in herencolbert. 

Dat een nieuwe generatie haar werk opnieuw heeft ontdekt en erdoor wordt geïn­spi­reerd is de grootste waardering die haar alsnog kan toevallen.”

Daniel van Mourik (beheerder nala­ten­schap Andreas Burnier) 

Meer over het nala­ten­schap van Andreas Burnier bezoek https://​www​.andre​as​bur​nier​.nl/

Volg de productie

Onze makers delen inspiratie, achtergrond, muziek en beeld uit het maakproces.

/c

Speeldata

16 november

Schuur — Haarlem

19 november

Schuur — Haarlem

20 november

Schuur — Haarlem

21 november

Schuur — Haarlem

22 november

Schuur — Haarlem

23 november

Schuur — Haarlem

28 november

Mimik — Deventer

30 november

De Purmaryn — Purmerend

4 december

Corossia — Almere

6 december

Chassé theater — Breda

7 december

Theater Bellevue — Amsterdam

8 december

Theater Bellevue — Amsterdam

11 december

Parktheater — Eindhoven

12 december

De Lawei — Drachten

13 december

De Lieve Vrouw — Amersfoort

14 december

De Lieve Vrouw — Amersfoort

17 - 18 december

Theater aan het Spui — Den Haag

19 december

Theater Rotterdam — Rotterdam

20 december

Nieuwe Vorst — Tilburg

21 december

Theater de Vest — Alkmaar

8 januari

Verkadefabriek — Den Bosch

9 - 10 januari

Theater Kikker — Utrecht

11 januari

Schuur — Haarlem

12 januari

Schuur — Haarlem

Meer producties

Sponsoren en subsidiënten