4 april 2024
Creative Access Lab, theater toegankelijk maken
In het voorjaar van 2024 presenteren New Pack Inclusion Creators en Toneelschuur Producties het eerste Creative Access Lab. Tijdens dit Lab, dat plaatsvindt van 13 mei tot 5 juni 2024, gaan toekomstige artistieke leiders van Nederland aan de slag om hun werk radicaal toegankelijk te maken.
Zeventien makers, met en zonder beperking, zullen ruim drie weken in een speciaal gecreëerd laboratorium duiken, met als doel de drempels van theater te verlagen voor mensen met een beperking.
Een deel van dit programma is opengesteld voor het (vak)publiek, waar jij als maker, student, beleidsmedewerker of gewoon geïnteresseerde van harte welkom bent. Denk aan boeiende presentaties, lezingen, toegankelijke voorstellingen, debatten en inspirerende workshops, verzorgd door dé (inter)nationale pioniers op dit gebied.
Lees meer en reserveer kaarten via www.creativeaccesslab.nl
Het Lab
Zeventien makers, afkomstig uit de talentenpoel van Toneelschuur Producties en het netwerk van New Pack, duiken gedurende ruim drie weken in een speciaal gecreëerd laboratorium. Het Lab fungeert hier als broedplaats voor innovatie, creativiteit en inclusieve samenwerking. Het nodigt regisseurs uit om bestaande kijk- en maakcodes te bevragen en nieuwe werken te creëren met Creative Access en repertoire als basis. Internationale pioniers uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk ondersteunen dit proces.
Doelstellingen
Het Lab vervult een cruciale rol bij het bevorderen van diversiteit, inclusie, en gelijke vertegenwoordiging in de theatersector. Door artistieke leiders betere tools te bieden, streeft het Lab ernaar structurele toegankelijkheid te verwezenlijken en het veld te inspireren. Het is ontworpen om creatieve en artistieke middelen toegankelijk te maken voor mensen die anders belemmeringen zouden ervaren in de creatieve sector. Waardoor ze hun talenten beter benutten, hun creatieve carrière ontwikkelen en bijdragen aan een meer diverse theaterpraktijk. Met het Lab maken we een shift van incidenteel toegankelijke projecten naar structurele toegankelijkheid.
Kennis delen en verspreiden
Deelnemers leren van elkaar en delen regelmatig hun kennis met derden. Een deel van het programma is openbaar, waaronder presentaties, lezingen, debatten en bestaande voorstellingen vanuit een toegankelijkheidsperpectief. Dit vergroot het bewustzijn en betrokkenheid bij het toegankelijk maken van theater, stimuleert het gesprek over toegankelijkheid in de sector en verspreidt kennis over wat er kan en moet gebeuren om de drempels tot het theater te verlagen.
Context
Ongeveer één op de tien Nederlanders ervaart uitdagingen door een beperking, wat neerkomt op circa twee miljoen mensen. Deze groep heeft vaak beperkte toegang tot de culturele en creatieve sector, inclusief theater. Het Lab wil deze drempels verlagen en inclusie bevorderen.
Inclusief ontwerpen als uitgangspunt
Eliane Baudet, directeur van New Pack, benadrukt het belang van ontmoeting en inleving voor inclusie. Het Lab brengt alle belanghebbenden samen, zowel voor als achter de schermen, om inclusie naar een hoger plan te tillen. Het project faciliteert ontmoetingen tussen diverse groepen, waardoor inleving in elkaars werelden centraal staat. Marelie van Rongen, directeur van Toneelschuur Producties, benadrukt de artistieke benadering van inclusie. Het Lab laat regisseurs ervaren hoe ze vanaf het begin van het productieproces inclusiever kunnen werken, niet alleen als maatschappelijke opdracht maar ook als artistieke tool. Hierdoor hoopt ze op een systeemverandering naar structurele toegankelijkheid in het hart van het professionele maakveld. Het eerste Creative Access Lab belooft een cruciale stap te zijn naar een inclusievere toekomst voor het Nederlandse theater.